Je maakt je zorgen om iemand met een eetprobleem
Heeft mijn naaste een eetstoornis?
Eerste hulp bij eetstoornissen
Je kind heeft een eetstoornis of je kent iemand met een eetstoornis. Je wil wel graag iets doen, maar weet niet goed hoe je jouw naaste kan ondersteunen. Wat kan je zeggen, wat beter niet?
Een eetstoornis is een ernstige ziekte die niet vanzelf overgaat. Het is zinvol om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken via je huisarts of een kinderarts en via Eetexpert.be. Vaak is professionele hulp nog niet meteen beschikbaar en kan de (thuis)situatie nog moeilijker worden.
Op basis van vragen, zorgen en ervaringen van naasten verzamelden we een heleboel tips die je alvast op weg kunnen helpen.
Naar de huisarts
Een eerste stap in het zoeken naar hulp, kan een bezoek bij de huisarts of pediater zijn. Deze kan inschatten wat de situatie is, kan helpen om te benoemen dat er meer hulp nodig is om te herstellen van een eetstoornis en kan de fysieke parameters mee helpen bewaken.
Hulp zoeken via Eetexpert.be
Het is vaak een hele zoektocht naar passende professionele hulp. Internationale richtlijnen raden aan om een multidisciplinair team samen te stellen van een voedingsdeskundige (diëtist), een psycholoog (psychotherapeut) en een arts. Het inzetten van andere disciplines kan ook zinvol zijn, zoals het spreken met een (familie-)ervaringsdeskundige, of het werken met een psychomotorische therapeut rond lichaamsbeleving.
De collega’s van Eetexpert.be verzamelden informatie van hulpverleners in Vlaanderen die zich specialiseerden in het begeleiden van personen met een eetstoornis. Zij helpen je gericht verder om passende hulp te vinden.
Er zijn voor je naaste met een eetstoornis
Een eetstoornis verandert iemand heel erg, zowel lichamelijk als emotioneel. Zodra het over eten, afvallen of bewegen gaat, kan hij of zij ineens exploderen. Hoe kun je er ook op zo’n moeilijke momenten zijn voor je naaste? We zetten enkele belangrijkste tips voor je op een rij.
Motiveren kan je leren
Hoe kan je iemand helpen om de ernst van het probleem in te zien? Hoe kan je iemand motiveren om toch te werken aan herstel? Dat is lang niet altijd makkelijk. Toch zijn er ook wel dingen die jij daarin kan doen. Leer er hier meer over.
Samen de eetstoornis aanpakken
In 2023 kwam het boek ‘Mama, ben ik te dik?’ uit van An Vandeputte (Eetexpert). Als je kind in de knel geraakt tijdens de ontwikkeling, is dit boek echt een aanrader! Er staan heel wat ervaringen en tips in van ouders, diëtist, huisarts en andere hulpverleners. Het boek leest vlot en is mooi opgemaakt, waardoor je zin hebt om het er nog eens bij te nemen als je het even niet meer weet.
In het boek ‘Samen de eetstoornis aanpakken’ van Janet Treasure, Gráinee Smith & Anna Crane, worden effectieve vaardigheden beschreven om je kind of partner met een eetstoornis te ondersteunen. Lees hier onze recensie. Het bijhorende MANTRA-werkboek is bedoeld voor jongeren met anorexia nervosa. Een ander werkboek is dat van Johan Vanderlinden: Stop anorexia nervosa. Voor mensen die last hebben van boulimia nervosa of eetbuien is het boek ‘Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia‘ van Charlie Paludanus een aanrader.
Een overzicht van andere zinvolle boeken kan je hieronder terugvinden.
Steun voor naasten
Voor ouders
Samen de eetstoornis aanpakken
Als je kind een eetstoornis heeft
Eetproblemen bij kinderen en adolescenten
In de greep van een eetstoornis – adviezen van ouders en behandelaars
Over eetstoornissen
Over Boulimia Nervosa en Eetbuistoornis: Uit de ban van eetbuien
Bevrijd jezelf van eetbuien en boulimia nervosa
Over ARFID (selectieve voedselweigering)
Over eetstoornissen op volwassen leeftijd
Brochures voor naasten
Eerste hulp bij eetstoornissen – ANBN
25 tips voor ouders die een kind hebben met een eetstoornis – ISA Power