Wanneer de weg naar herstel lang lijkt, kan de moed je soms in de schoenen zakken. Op zulke moeilijke momenten kan het helpen als er een lichtpuntje is dat jou toch de kracht geeft om te zeggen: ‘Eetstoornis, mij krijg je niet klein!’ Hierbij geven we je graag voorbeelden van enkele lichtpuntjes en motivatie:

1) Muziek

Muziek kan een ideale uitlaatklep vormen bij een moeilijk moment. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen muzieksmaak, dus ga op zoek via Spotify of YouTube naar jouw eigen feel-good muziek. Wil je eens wat anders, dan zijn er ook heel wat afspeellijsten beschikbaar van anderen, voor ieder wat wils. Soms helpt het ook om lekker nostalgisch te gaan, naar muziek uit je jeugd bijvoorbeeld. Zij doen je bv. terugdenken aan mooie momenten in het verleden en helpen me zo om terug te denken aan doelen die ik nog wil bereiken in mijn leven.

2) Een wandeling

Buitenkomen. Het is niet altijd vanzelfsprekend als je een eetstoornis hebt. Een frisse neus halen kan echter een groot verschil maken. Even verse zuurstof door je longen voelen, ik vind het heerlijk! Het geeft je onmiddellijk een energieboost! We raden je daarom aan om toch te proberen iedere dag eventjes buiten te gaan, al is het maar vijf minuten.

Het kan ook helpen om pieker gedachten een halt toe te roepen. Een korte wandeling helpt bv. erg goed om een aantal zaken op een rijtje te zetten, of om voor jezelf te bepalen waar jij op een bepaald moment nood aan hebt.

Probeer tijdens je wandeling eens aandacht te schenken aan alles rondom jou: Wat zie je, hoor je, voel je, ruik je? Laat al je zintuigen op verkenning gaan. Dit kan ook helpen om even afstand te nemen van een moeilijk moment en terug te keren naar het hier en nu.

3) Creatieve bezigheden

Soms wil je gewoon even je gedachten op automatische piloot zetten en niet hoeven na te denken. In dat geval kan het helpen om creatief bezig te zijn. Iets waarbij je jezelf niet tot in het uiterste moest concentreren, waarbij perfectie niet nodig is. Enkele voorbeelden zijn kleuren, breien, haken, schilderen, schrijven,… Laat je fantasie en emoties de vrije loop gaan.

4) Inspirerende quotes

Quotes kunnen ons heel wat kracht en goede moed bieden.  Zo kan je op Pinterest, Instagram, maar ook in tijdschriften en boeken heel wat fijne quotes terugvinden. Ga op ontdekking, druk de quotes af die je het meeste kracht toespreken en geef ze een mooi plaatsje in huis. Het kan ook helpen om de quotes te verzamelen in een boekje dat overal met je mee op pad kan. Zo heb je telkens de nodige lichtpuntjes bij!

5) Motivatieboek

De laatste tip is een motivatieboek. Ongeacht of je ondergewicht, ene normaal gewicht of overgewicht hebt, een eetstoornis is een verschrikkelijke ziekte. De keuze om je eetstoornis niet te laten winnen is moeilijk en je leven is een aaneenschakeling van kleine gevechten. Om telkens de juiste keuze te maken is het belangrijk om je motivatie voor ogen te houden. Op korte of lange termijn, probeer voor jezelf te ontdekken wat in jouw leven waardevol is. Waarom mag die eetstoornis niet winnen?

Sommige doelen lijken erg onrealistisch… Of misschien zijn ze pas in de verte bereikbaar… Visualiseer ze en dan lijken ze al veel dichterbij!

Een voorbeeld van een motivatieboek kan je hier downloaden

werkboek_motivatie_anbn