Ben je op zoek naar ‘iets anders’ dat je kan helpen?

Vaak is een behandeling door een psycholoog, diëtist en/of huisarts zinvol. Soms kan een (tijdelijke) opname in een psychiatrische instelling aangewezen zijn. Maar vaak zijn er ook nog andere oplossingen mogelijk: ondersteuning door TEJO (jongeren), JAC (jongeren), CAW (volwassenen), OverKop (jongeren), of begeleiding in een plek Beschut Wonen, therapie in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg, een opvang in een dagactiviteitencentrum, een opvang via mantelzorg of thuiszorg.

Soms kan het ook zinvol zijn om even ‘out of the box’ te denken. Misschien zijn er wel hulpvormen die voor jou ook een meerwaarde kunnen zijn in je persoonlijke herstelproces. We zetten hier een aantal opties op een rijtje, maar ga zeker op zoek naar wat voor jou helpend kan zijn in je eigen omgeving!

Retraites of groeicursussen

In Vlaanderen kennen we drie initiatieven die regelmatig een aanbod organiseren waar mensen met eetproblemen elkaar kunnen ontmoeten en tegelijk aan herstel werken.

  • De vrijwilligers van ANBN organiseren begin juli een weekend voor mensen met eetstoornissen.
  • Samen met Saltare vzw en Outward Bound Belgium organiseert ANBN in augustus een Groeitraject (5-daagse en terugkomdag). Er zijn twee groepen: een groep voor jongeren van 15 tot 18 jaar en een groep voor volwassenen (18+).
  • ESpoir organiseert regelmatig weekends en meerdaagse retraites.

Zorgboerderijen

Mensen met een zorg- of een hulpvraag vinden op een zorgboerderij een passende dagbesteding. De meeste gasten op de zorgboerderij zijn mensen met een beperking of mensen met psychische problemen, zoals eetstoornissen en andere moeilijkheden. Zowel om minderjarigen als meerderjarigen zijn er welkom. Ook jongeren die begeleid worden door een voorziening kunnen terecht op de zorgboerderij en jongeren die omwille van allerlei redenen dreigen af te haken op school. Lees er hier meer over.

Time-out projecten voor jongeren

Als jongeren vastlopen in hun ontwikkeling, kan het zinvol zijn om te kijken of een time-out project even tijd kan geven om zichzelf weer te vinden. In Vlaanderen zijn er heel wat initiatieven, vaak bekend onder de naam NAFT: naadloze flexibele trajecten.
Kinderen en jongeren kunnen verder ook (tijdelijk) niet naar school gaan. Dan kan een initiatief als Bednet helpen om van thuis uit toch nog les te krijgen.

Andere vormen van therapie of creatieve werkvormen

Sommige mensen geven aan dat gesprekstherapie voor hen niet genoeg is. Andere vormen van therapie kunnen vb. creatieve therapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, therapie met paarden of honden of bewegingstherapie zijn.
Daarnaast kunnen hobby’s soms ook ‘therapeutisch’ werken, denk dan aan vb. zangles, improvisatietheater, beeldend werken, werken met klei, yoga, …

Activiteitencentra, ontmoetingsgroepen of herstelplekken

Andere (online) groepen

Eating Disorders Anonymous organiseert wereldwijd Engelstalige meetings volgens de 12 stappen (ook gekend van AA-groepen).
Je kan op bijna elk moment van de dag of nacht een online meeting bijwonen.
In Vlaanderen zijn er ook een aantal groepen voor mensen met eetbuien: Anonieme Overeters.

Ervaringsdeskundige coaches

Verder zijn er in Vlaanderen ook een aantal ervaringsdeskundige coaches aan het werk. Een overzicht van dit aanbod vind je in deze lijst.

Voor een algemeen overzicht kan je ook een kijkje nemen bij Eetstoornisvrij.nl.

Kom je ergens een link tegen die niet meer werkt?
Of heb je zelf een fijne ervaring met een initiatief dat hier nog niet vermeld werd?
Geef een seintje via info@anbn.be en dan passen we het aan!