Reportage op VRT – FAQDA, van 2 juni 2022

2 juni is elk jaar Wereld Eetstoornis Actiedag: een dag om mensen te informeren rond eetstoornissen. Dat is nodig, want in series en andere media krijgen we vaak hetzelfde beeld te zien. En in dat beeld kunnen mensen die echt met een eetstoornis worstelen zich niet herkennen. Flo stelt zich de vraag: hoe scheef zit ons beeld over eetstoornissen?

Bekijk hier de aflevering op VRT NU:

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen:

  • anorexia nervosa
  • boulimia nervosa
  • eetbuistoornis
  • andere vormen van eetstoornissen
  • selectieve of vermijdende eetstoornis (= zonder verstoord lichaamsbeeld of wens om te vermageren)

Eetstoornissen kunnen voorkomen bij alle groepen en leeftijden. Ze ontstaan vaak op jongere leeftijd, maar ook volwassenen en ouderen kunnen ermee geconfronteerd worden. De meeste eetstoornissen zien we echter voorkomen in de leeftijd tussen 10 en 30 jaar, vaker bij meisjes en vrouwen dan bij mannen.

Maar er zijn net zo goed volwassenen van 60-70 jaar met een eetstoornis. De mensen die hulp bij ANBN op die leeftijd hulp zoeken hebben vaker anorexia nervosa, maar we kennen ook mensen met boulimia of eetbuistoornis op die leeftijd.
In Vlaanderen is er geen onderzoek dat iets vertelt over de spreiding van soorten eetstoornissen tussen leeftijdsgroepen, dus daar kunnen we helaas niets meer over vertellen.
We merken de laatste jaren een trend dat de leeftijd waarop de eetstoornis voor het eerst in iemands leven komt wel lager wordt. Zo zijn er vaker dan vroeger ook kinderen jonger dan 10 jaar die in de knoop geraken met hoe ze naar zichzelf kijken.