Loading Events

Welkom!

Op onze jaarlijkse Hersteldag ontmoeten we graag alle mensen die te maken hebben met eetstoornissen!

Samen gaan we op tocht om te zoeken naar hoe eetstoornissen een plaats krijgen in het leven, wat je kan doen om de impact ervan te verminderen en hoe je jouw leven terug meer in eigen handen kan krijgen.

Heb je zelf een eetstoornis (gehad), ben je familie of vriend van iemand met een eetstoornis, begeleid je in jouw job mensen met een eetstoornis of wil je gewoon graag bijleren? Dan is deze dag er speciaal voor jou!

Op het programma staan:

 • inspirerende verhalen van mensen die op weg zijn naar herstel en van familieleden die samen op tocht zijn (gastsprekers)
 • informatiesessies over (terugkeren naar of ondersteuning bij) werk, over trajecten ter ondersteuning bij uitval op school, en over andere belangrijke thema’s
 • leerrijke infosessie door diëtisten
 • momenten voor ontmoeting en gesprek (gespreksgroepen en individuele babbel-maatjes)
 • creatieve en lichaamsgerichte sessies
 • beurs met standen die je inspiratie bieden voor herstel, in samenwerking met verschillende partners

hersteldag_anbn_Leuven

Programma

12u30 – 13u: Onthaal (met ook de mogelijkheid om je zelf meegebrachte lunch rustig op te eten)

13u – 13u15: Welkomstwoord ANBN

13u15 – 14u: Gastsprekers

14u – 15u15: Workshop reeks 1

15u15 – 15u45: Pauze

15u45 – 17u: Workshop reeks 2

17u – 17u30: Samen afronden

Doorlopend: Interactieve infostands, posters en gesprekken met babbel-maatjes.
(Infostands van Vlaams Patiëntenplatform, Eetstudio, Espoir, Saltare, Eetexpert, UPC Leuven, ANBN-boekenstand, …)

Workshop reeks 1: 

 • Infosessie: Hoe (opnieuw) aan de slag met een chronische aandoening? (door Vlaams PatiëntenPlatform)

Kan ik tijdens mijn arbeidsongeschiktheid gedeeltelijk terug aan het werk? Bestaat er een premie voor mijn werkgever als hij iemand aanneemt met een chronische aandoening? Solliciteren met een chronische aandoening, hoe pak ik dat aan? Hoe verloopt een re-integratietraject? Wat kan ik verwachten van de terug naar werk-coördinator?

Het zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de infosessie werken met een chronische aandoening. Eline, beleidsmedewerker werkgelegenheid bij het Vlaams Patiëntenplatform, geeft je een overzicht van de voornaamste maatregelen die bestaan voor werknemers met een chronische aandoening. Na deze infosessie heb je een basis en weet je waar je moet zijn voor meer informatie.

(Belangrijk om te weten: het statuut van zelfstandige en ambtenaar komen tijdens deze infosessie niet aan bod, net zoals ziekte-specifieke zaken. Heb je specifieke vragen? Eline bekijkt graag samen met jou waar je hiervoor best terecht kan.)
Doelgroep: iedereen

 • Gespreksgroep voor naasten

Vrijwilligers Theo en Barbara gaan samen met jullie in gesprek over de uitdagingen bij het ondersteunen van je kind met een eetstoornis.
Doelgroep: naasten van personen met een eetstoornis (ouders, plus-ouders, grootouders, andere familieleden, vrienden, …)

 • Gespreksgroep voor mensen met een eetstoornis

Wat kan jou helpen in je persoonlijke herstelproces en welke uitdagingen kom je tegen? Ga erover in gesprek met lotgenoten, onder begeleiding van Soukaina en Mireille.
Doelgroep: personen met een eetstoornis (of een verleden daarvan)

 • Creatieve workshop (1): Kaart van Herstel, door Lien en Lorina

In onze creatieve workshop gaan we op zoek naar jouw persoonlijke kaart van herstel. We ontdekken nieuwe verborgen mogelijkheden, jagen de beren van het pad en brengen je successen in kaart. Op een creatieve manier krijg je meer zicht op waar je vandaan komt, waar je nu staat in je herstel en waar je naartoe wilt. We gebruiken dus onze creativiteit, maar wees gerust, ervaring of talent is niet nodig … iedereen kan meedoen!
Doelgroep: personen met een eetstoornis (of een verleden daarvan)

 • Gespreksgroep voor broers en zussen (bij voldoende interesse)

Hoe gaat het eigenlijk met jou? En wat betekent het voor jou dat je broer of zus een eetstoornis heeft? Welke vragen en zorgen heb jij, en kan je daarmee ergens terecht?
Doelgroep: (plus-)broers en -zussen

Workshop reeks 2:

 • Infosessie: Ondersteuning op school

Welke ondersteuning bestaat er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen in het onderwijs?
Vrijwilliger Lisa vertelt over haar persoonlijke ervaringen en vrijwilliger Katrijn geeft een overzicht van mogelijke opties waar je beroep op kan doen als schoollopen tijdelijk moeilijk gaat.
Doelgroep: iedereen

 • Workshop door diëtisten (Eetwijs)

Na deze workshop ben je zelfzekerder om voldoende grote porties te nemen.  We gaan hiervoor actief aan de slag met uitscheppen, gieten en smeren van goede hoeveelheden. Verder versterken we graag het gezonde denken. In deze workshop specifiek rondom het thema honger en verzadiging. Wat is dat juist en waarom is het niet altijd zo eenvoudig om ernaar te luisteren? Actief oefenen met porties en het gezonde denken versterken, zal zeker en vast je herstel bevorderen.
Doelgroep: personen met een eetstoornis (of een verleden daarvan) en hun naasten

 • Lichaamsgerichte sessie (Marthe Vermeulen, psychomotorisch therapeut bij praktijk Blink)

Een eetstoornis heeft meestal ernstige gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak (Treasure e.a., 2010). Binnen deze workshop maak je kennis met de aanpak van een eetstoornis binnen de psychomotorische therapie. De topics lichaamsbeleving, omgaan met spanning, contact maken met je lichaam en bewegingsdrang komen telkens kort aan bod door een ervaringsgerichte oefening.
Doelgroep: personen met een eetstoornis (of een verleden daarvan)

 • Creatieve sessie (2), door Linda en Mirthe
Soms lukt iets wel en soms lukt het niet. Jezelf kwetsbaar opstellen is voor elke mens best spannend, vraagt een portie moed. En toch… wagen we tijdens deze workshop samen de sprong. We nodigen je uit om de uitdaging aan te gaan in een creatieve en veilige sfeer. Ooit al van het oosterse wabi sabi gehoord? We gaan aan de slag met kleur en papier. Wedden dat ook jij een gouden randje vindt?!
Doelgroep: personen met een eetstoornis (of een verleden daarvan)


Praktisch

Psychologisch Instituut KU Leuven, Tiensestraat 102, 3000 Leuven

Deelnameprijs: 10 euro voor leden; 12 euro voor niet-leden
Annuleren is enkel mogelijk tot en met zondag 24 september, mits een administratieve kost van 2,5€. De rest van het bedrag wordt terugbetaald. Annuleren doe je via mail naar info@anbn.be.Vanaf maandag 25 september kan het inschrijvingsgeld helaas niet meer terugbetaald worden!

 

Inschrijven: KLIK HIER

AFFICHE EN PROGRAMMA DOWNLOADEN KAN HIER