In de deelwerking Gent staan we met een enthousiast team van ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar om je te ontvangen tijdens vrije inloopmomenten en de maandelijkse praatgroep. Je kan bij ons ook een beperkt aantal boeken uitlenen en we kunnen samen met jou op zoek gaan naar een geschikte hulpverlener in de regio. We weten dat het een drempel kan zijn om langs te komen, maar geef het een kans. Er zijn geen verplichtingen, wel mogelijkheden.

We weten ook dat herstellen van een eetstoornis een uitdaging is die veel energie en kracht vraagt. Dat het een confrontatie is die je elke dag opnieuw moet aangaan, waar op het eerste zicht geen einde aan lijkt te komen. Maar … het is mogelijk, je bent niet alleen! Die eerste stap zetten, hulp vragen, erover praten … het vraagt ontzettend veel moed. We gaan graag samen met jou op weg!


Activiteiten

Inloopmomenten
Tweemaal per maand organiseren we een inloopmoment, waarop er steeds meerdere vrijwilligers aanwezig zijn. Je kan kiezen voor een individueel gesprek of om aan te sluiten bij de andere aanwezigen. We bieden een plek waar je je verhaal kwijt kan, gratis, vrijblijvend en anoniem. We merken dat de kracht van lotgenotencontact werkt, dat (h)erkenning veel kan betekenen en denken graag met je mee om inzicht te krijgen in jouw/jullie situatie en de weg naar herstel.
Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven, maar kan langskomen wanneer het je past. Als je op voorhand toch graag een mailtje stuurt of een vraag hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Praatgroep ‘Talking Thursdays’
Eén keer per maand organiseren we onze praatgroep voor personen met een eetstoornis. Deze gaat online door via Zoom en heeft een vaste structuur: er is een begin- en einduur en er wordt gewerkt aan de hand van thema’s. We geven ook steeds enkele tips & tricks mee waarmee jullie aan de slag kunnen gaan. Om de sfeer zo rustig en veilig mogelijk te houden, kunnen er maximaal zeven mensen per groep deelnemen. We organiseren regelmatig twee praatgroepen op hetzelfde moment, om aan de vraag te kunnen voldoen. De praatgroep wordt begeleid door een vast team vrijwilligers. Deelname is gratis, we vragen wel om je vooraf in te schrijven. We gaan graag samen met jullie aan de slag!
Meer info vind je ook hier terug: Praktische infoAfspraken


Praktische info

Inloopmomenten
Wanneer
: elke eerste zaterdag (15u-18u) en elke derde dinsdag (16u-19u) van de maand
Wie: personen met een eetstoornis en hun naasten, andere betrokkenen
Kostprijs: gratis
Waar: het gebouw van Tejo Gent, Nieuwland 65, 9000 Gent
Contactgent@anbn.be
Volg ons op Facebook en Instagram (@anbn_gent)

Praatgroep ‘Talking Thursdays’ – online
Wanneer
: elke derde donderdag van de maand (19u30-21u30)
Wie: personen met een eetstoornis
Kostprijs: gratis
Waar: Online, Zoom
Info en inschrijven: praatgroepgent@anbn.be

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
I Accept


Wie zijn wij?

De inloopmomenten worden georganiseerd door een team van ervaringsdeskundige vrijwilligers. Zij wisselen elkaar af, zodat er steeds twee à drie vrijwilligers aanwezig zijn om je te ontvangen. Ook de praatgroep wordt begeleid door een aantal vaste vrijwilligers die elkaar afwisselen.


Sophy

Ik ben vrijwilliger bij ANBN sinds 2016. Zelf heb ik ervaring met anorexia nervosa en boulimia nervosa. Al in de lagere school ontwikkelde mijn eetstoornis zich en deze bleef tot mijn 17de erg aanwezig. Omdat het al die tijd heeft gehad om zich tot in het diepste van mijn zijn te verankeren, heb ik ook een lange tijd nodig gehad om dit uit mijn systeem te krijgen. Ik geloof heel erg in de kracht van lotgenotencontact en in het delen en informeren over eetstoornissen. De herkenning en erkenning die mensen bij elkaar vinden is zo mooi om steeds te mogen zien. Via het vrijwilligerswerk tracht ik mijn moeilijke tijd en ervaringen om te zetten in iets positiefs en ondersteunend voor anderen. Eetstoornissen bespreekbaar maken en info delen is hierin de sleutel. Sinds 2020 ben ik lid van de Algemene Vergadering en schrijf ik mee aan het tijdschrift Lichtpunt. Als hoofdactiviteit begeleid ik mee de praatgroepen en de inloopmomenten bij deelwerking Gent, hier sta ik ook in voor de online communicatie en de dagelijkse werking van ANBN Gent. In de tijd dat ik vrijwilliger ben bij ANBN heb ik mezelf echt verder kunnen ontplooien door het geven van workshops, begeleiden van verschillende bijeenkomsten en andere activiteiten. Het is zo belangrijk dat waar je ook mee zit, je er niet alleen blijft mee worstelen. Ik ga graag mee op pad met jou.

Contact: sophy@anbn.be


Mona

‘Onze ervaringen zijn bruggen, geen ravijnen.’
Doorheen mijn tienerjaren worstelde ik met een eetstoornis. Na jaren ploeteren, zette ik grote stappen in mijn herstel dankzij de warmte, (h)erkenning en moed die ik vond in verhalen en ervaringen van lotgenoten. Dit zette mij aan om mijn worstelen om te zetten in iets positiefs: andere mensen die de strijd aangaan met hun eetstoornis steunen via de connectie die onze gedeelde ervaring creëert. En vooral: hen laten voelen dat ze niet alleen zijn, dat herstellen iets is dat we samen doen. Sinds 2016 ben ik trotse vrijwilliger bij ANBN. Je komt me tegen op de inloopmomenten en bij de praatgroepen van ANBN Gent. Ik geef mee workshops en sta daarnaast mee in voor het insta-account van ANBN Gent.

Contact: mona@anbn.be


Bo

Ik ben Bo en werk momenteel als psychologe met jongeren. Op mijn 14de ontwikkelde ik anorexia en werd hetzelfde jaar vier maanden opgenomen op de dienst eetstoornissen. Daar leerde ik mensen kennen die met hetzelfde worstelden, wat voor mij heel helpend was omdat ik me erg eenzaam voelde met mijn gedachten. Daarom wou ik die ervaring met lotgenotencontact graag inzetten bij ANBN. Ik ben er vrijwilliger sinds eind 2017: eerst begeleidde ik ook mee de inloopmomenten maar omwille van een drukke agenda focus ik me nu vooral op onze maandelijkse praatgroep Talking Thursdays.


Indra

Begin 2022 sloot ik me aan bij het vaste ANBN-vrijwilligersteam in Gent. Ik vond daar pas de erkenning, het begrip en de steun die ik jarenlang nergens anders vond. Hoewel ik toen al even hersteld was van mijn eetstoornis, was het voor mij een verademing om lotgenoten te ontmoeten. Het werd mij duidelijk dat ik tijdens mijn eigen worsteling veel te weinig hulp had gezocht. Dan was de lijdensweg misschien veel sneller veranderd in een krachtbron. Door mijn studies (psychologie en diëtiek) zijn mensen die vechten tegen een eetstoornis één van de doelgroepen waarvoor ik mij met heel mijn hart inzet. Ik zou je dus van harte willen uitnodigen om eens langs te komen, zodat wij als team kunnen kijken wat we voor jou kunnen betekenen in jouw proces.


Emma

Als tienermeisje worstelde ik met eetstoornissen. Iets waar ik me zo ontzettend onbegrepen en alleen in voelde. Verwoorden wat ik allemaal doormaakte, was een moeilijke opdracht. Gelukkig vond ik heel wat warme mensen in mijn omgeving die me wilden begrijpen en helpen zoeken naar de juiste hulp. Ik kwam pas later in mijn herstelproces met lotgenoten in contact. Hun impact was zo waardevol en ik ben hen daar nog steeds ontzettend dankbaar voor! (S/O to them ❤️ 😉). Wetende welke steun lotgenoten kunnen bieden in een moeilijke periode, wilde ik hier iets mee doen. Daarom werd ik in 2022 deel van team praatgroep. Daarnaast werk ik als psycholoog in regio Gent.